Batati se mogu uzgajati tamo gdje je dugo razdoblje bez mraza s visokim temperaturama tijekom vegetacije. Većina sorti zahtijeva period minimalno100-125 dana bez mraza, s minimalnom prosječnom dnevnom temperaturom od 25°C Batati također zahtijevaju gotovo 2,5 cm vode tjedno ravnomjerno raspoređena tijekom cijele vegetacije za najviše prinose. Uvjeti tijekom 6-7 tjedna nakon sadnje su osobito važni za razvoj ili „smještaj“ skladištenih korijena. Ako je kisik u tlu nizak, bilo zato što je tlo potopljeno, ili zato što je toliko suho, jer je kora „okovala“ tlo, skladišteni korijeni nisu dobro smješteni i prinosi su smanjeni.

Batati su produktivni, lako se uzgajaju, imaju malo štetočina, podnose sušu a dobar urod traje cijele zime. Tempo rasta vitica je brz i žestok a razlog za takvu bujnost će biti očit u jesen, kada se korijenje vadi. Sva ta lisna fotosinteza hrani veliki sjajni plod.

Sorte kratke sezone su značajno proširile rastući asortiman batata prema sjeveru.

Na višim nadmorskim visinama je uzgoj batata upitan, iako nije isključen. Sigurno će bez problema uspjeti u plasteniku ili stakleniku. Batat se može uzgajati kao sobna biljka, ali prije kao biljka s ukrasnim lišćem nego za ishranu.