Sadnice

Iako mnogi misle da batati, time što  nalikuju krumpiru i što se slično zovu, se razmnožavaju jednako kao i krumpir, istina je upravo suprotna. Za razliku od krumpira koji se razmnožavaju vegetativno iz gomolja, batat se razmnožava iz klica (to su mladi izdanci koji rastu iz mesa).

Za uspješan uzgoj batata trebate rasadu/sadnice (biljke). Slično, kao što je to slučaj sa rajčicama, paprikama…

Naručite pravovremeno putem našeg e-shopa sadnice batata.

30% popust – za narudžbe i plaćanja do 31.01. tekuće godine, uplatom na račun.
20% popust – za narudžbe i plaćanja do 15.03. tekuće godine, uplatom na račun.
10% popust – za narudžbe i plaćanja do 15.04. tekuće godine, uplatom na račun.

Cjenik sadnica (BEZ POPUSTA)

0.40 € | 3.39 Kn_____(10-100 kom.)
0.37 € | 3.24 Kn_____(101-500 kom.)
0.35 € | 3.01 Kn_____(501-1000 kom.)
Ako ste zainteresirani za veći broj sadnica, obratite nam se osobno. Cjenik se ne odnosi na ljubičasto i bijelo meso sadnica (+0,10 EUR/kom.).

Klijanje gomolja

Krajem veljače, početkom ožujka će pohranjeni korijeni/gomolji proklijati, to je proces u kojem gomolji batata imaju uvjete za proizvodnju klica.

Za klijanje grijte korijenje sjemena 2 do 4 tjedna na 24 °C do 29 °C, 90% relativne vlage. Ventilacija je nužna tijekom klijanja, jer korijenje uzima kisik a ispušta ugljični dioksid.

Nakon završetka klijanja se sadnice smještaju u uzgojne ladice, kako bi proizvodile mladice. Sadnice su spremne za presađivanje na njivu od početka svibnja. Plastični staklenici su pogodni za ranu proizvodnju sadnica. Sadnice mogu biti uzgojene tijekom 4-5 tjedana u staklenicima, ako je dostupna umjetna toplina, a koristi se proklijali gomolji.