Batat se vadi od kolovoza do listopada, ovisno o sorti, vremenu sadnje i vremenskim uvjetima, u svakom slučaju prije mraza. Redovito se vadi kada većina korijena dosegne tržišnu veličinu (više od 150 g). To se postiže, ovisno o sorti, 100 do 130 dana nakon sadnje. U vlažnom okruženju je preporučljivo ranije vađenje kako bi se spriječilo nastanak bolesti. Nakon vađenja batata iz tla treba korijenje očistiti od tla (oprati) i ostaviti ih oko 3 dana sušiti, kako bi se izliječile rane nastale na korijenju pri vađenju.

Od jedne biljke možemo dobiti i do 3 kg korijena. Međutim, to zahtijeva savršenu brigu. Realan urod u vrtu se može očekivati ​​cca. 1,5 do 2 kg iz jedne sadnice batata.
Korijeni batata se mogu vaditi ručno ili mehanički, treba međutim paziti, da bi se izbjegla oštećenja.

Proberite i odvojite oštećene korijene, pojedite ih prve a bolje spremite za skladištenje. Zaštite neoštećene korijene uskladištenjem na toplo mjesto – u idealnom slučaju 27°-32° C uz visoku vlagu zraka – pet-šest dana ili dulje, ako koristite hladniji prostor za skladištenje.

Skladištite batat na temperaturi od 13°-16° C. Čuvajte relativnu vlažnost zraka na 75 do 80 posto tijekom cijelog vremena skladištenja, kako korijenje ne bi pretjerano gubilo vlagu. Tijekom skladištenja provjetravajte skladišta.

Batat pripremljen odmah nakon vađenja, ili „novi“ krumpir ima okus škroba, dok onaj, kojemu se ostavi vrijeme za zriobu, postaje slađi, jer se škrob postupno mijenja u šećer.

 

Izbjegavajte čuvanje/skladištenje batata u hladnjaku, jer će se sredina stvrdnjavati i dobivat će neugodan okus.