Uzgoj batata (sadnja)

Batati (slatki krumpiri) trebaju dosta prostora i obilje sunca – najbolje korijene proizvode u lakom, pješčanom, blago kiselom tlu. Batatu smetaju teška, neprozračena, glinasta tla i preplavljeno zemljište u blizini vode. Kiselost tla, pH vrijednost, bi trebala biti oko 6. Batat može rasti i u težem tlu, no korijeni mogu biti grbavi. Obradite tlo do dubine najmanje 20 cm i pomiješajte zreli kompost ili druge organske tvari s tlom prije sadnje batata.

Sadnja sadnica batata u polju obično počinje početkom svibnja, odnosno kada ne postoji šansa da biljku uništi mraz, a završava krajem lipnja. Temperatura tla u proizvodnji bi trebala dosegnuti najmanje 18°C na dubini od 10 cm. Ako su biljke zasađene prerano, može ih povrijediti mraz. Hranidbeno korijenje sadnica neće rasti, ako je temperatura tla ispod 18°C, a ako se zasadi prerano, vitice razvijaju ljubičastu boju, snaga se smanjujte, prinos korijena je nizak a korijeni su više okrugli ili debeli, nego izduženi.
Međutim, ako želimo uživati u urodu batata, potrebno ih je uzgajati u gredicama. Biljke ne podnose mraz i temperature ispod 5°C.

Uzgoj batata možemo lako podijeliti na sljedeće faze:
1. priprema gredica,
2. polaganje povrtlarske folije na gredicu,
3. sadnja sadnica batata,
4. vađenje uroda.

Batati se uzgajaju iz sadnica, pri čemu se sadi ručno ili strojno. Sadnice se obično sade na razmak od 120 cm između redova i 30-40 cm u redu.
Na manjem prostoru (u vrtu), gdje smo izričito prinuđeni štedjeti prostor, razmak između redova se može smanjiti na cca. 70-100 cm.  Ako bismo zadržali veću udaljenost između redova (što ćemo saznati tek za 1-2 mjeseca kada se batati razrastu), prostor između redova možemo učinkovito iskoristiti tako, da ga zasadimo drugom kulturom. To je moguće s obzirom na činjenicu da batate nije potrebno u našim klimatskim uvjetima kemijski tretirati a ujedno i ne rastu u visinu, odnosno samo malo, te stoga nisu prijetnja zasjenjivanja drugih biljaka.

Sadi se na povišenim gredicama s uporabom vrtlarske folije. Kod ručne sadnje, poslije polaganja sloja folije, potrebno je izbušiti sadna mjesta i ujedno paziti, da se ne oštete instalirane cijevi za navodnjavanje. Na malim površinama je navodnjavanje „kap po kap“ nepotrebno, bez problema ćemo ga zamijeniti ručnim zalijevanjem, budući da batati ne zahtijevaju previše vode. Kod plodoreda se batati sade na istoj zemlji nakon četiri godine.