Batati se odlično kuhaju u cijelosti. Kada se peku, njihova tanka ljuska se ispupči u hrskavu površinu korice a unutar ćete otkriti slatku, jastučastu pulpu. Dok je pečenje tradicionalni način pripreme slatkog krumpira, postoji bezbroj načina, kako ih pripremiti:
- prilikom kuhanja cijelih slatkih krumpira probodite ljusku nekoliko puta vilicom i pecite na 200 stupnjeva 40-50 minuta, ili dok iz njih vilicu ne izvučete lako,
- pržite slatki krumpir narezan na kriške ili kockice u ulju oko 10 minuta,
- brzo kuhanje s dodavanjem kriški debljine 2,5 cm u posudu s 5 cm kipuće vode; kuhajte oko 12 minuta,
- kuhamo na pari kriške debljine 2,5 cm na laganoj vatri,
- pripremimo cijele slatke krumpire za 5-8 minuta u mikrovalnoj pećnici, kada istekne pola vremena okrenemo ih,
- ispecite cijele slatke krumpire u mikrovalnoj pećnici: pecite 4 minute, a zatim pecite na cca. 200 °C u trajanju 5 do 10 minuta,
- pecite na roštilju ili kao ražnjiće 2,5 cm debele kriške 10 minuta ili prerežite slatke krumpire na pola po dužini i pecite na roštilju 20 do 25 minuta,
- naribajte sirove u salate.
- BATAT S MRKVOM (super za bebe)
- KUNIĆ S BATATOM
- PANGAS (som, riječna riba) S BATATOM
- BATATI NA ŽARU NA INDIJSKI NAČIN
- SVINJSKI VRAT NA RUŽMARINU OD BATATA
- PEČENI BATAT NA TIMIJANU
- NJOKI OD BATATA
- KOZJI SIR NA ŽARU S BATATOM I MUŠKATNOM TIKVOM
- TIRAMISU OD BATATA
- KREMPITA S BATATOM
- KOLAČ OD BATAT I GRIZA
- KREM JUHA OD BATATA (za 4 - 6 osoba)
- BATAT NA MEDITERANSKI NAČIN (za 4 - 6 osoba)
- ŠPAGETE U UMAKU S BATATOM (za 4 osobe)
- PASTA CARBONARA S BATATOM (za 4 osobe)
- SLANE KIFLICE S BATATOM
- SLATKA SAVIJAČA S BATATOM
- PROJA S BATATOM
Priprema:
Batat i mrkvu oguliti, oprati i izrezati na kockice. Povrće isprati vodom, staviti u lonac i preliti vodom. Dovesti do vrenja i polako kuhati dok ne omekša. Kuhani batat s mrkvom isprešamo ili izmiksamo.
Jelu batat s mrkvom ćemo dodati žličicu ulja, promiješati i možemo konzumirati.
Priprema:
Ogulite batate, operite i narežite na kockice. Kunića izrezati u male kockice. Batate isperite vodom, stavite u lonac s mesom i zalijte vodom. Dovesti do vrenja i polako kuhati dok ne omekša.
Kuhanog kunića s batatom isprešamo ili izmiksamo.
Jelu kunić s batatom dodati žličicu ulja, promiješati i možemo konzumirati.
Priprema:
Pangasa izrezati na velike komade. Oguliti batat i narezati na kriške veličine oko 1 cm. U loncu dovesti vodu, s malo šećera i komadićem maslaca, do vrenja i staviti u njega batate. Kuhati dok ne budu mekani.
U tavi rastopiti maslac, staviti komade ribljeg mesa, posoliti i dodati prstohvat papra na ribe. Meso lagano popržiti s obje strane dok ne omekša.
Kuhani batat ocijediti i posoliti. Na dno posude staviti batate, na njih staviti meso i ukrasiti nasjeckanim krastavcem i lopticama mozzarelle.
Pangas s batatom poslužiti kao toplo glavno jelo bez daljnjeg dodatka ili tosta ili crnog kruha.
Sastojci: komadić maslaca, sol, 5 kom batata, 5 češanja češnjaka
Priprema:
Batate ne treba oguliti, samo temeljito očistiti i oprati. Zatim ih izrezati na kolutiće ili kockice. Na takvu istu veličinu kocki ili kolutića izrezati mrkvu i češnjak.
Nauljiti posudu za pečenje maslacem i staviti u nju nasjeckano povrće, dodati češnjeve češnjaka i zjapeći u pećnici. (Zagrijana najmanje na 190 stupnjeva). Peći 40 minuta.
Sastojci: 800 g svinjskog vrata ili kotleta, 5 žličica soli, 5 grančica ružmarina, 1 žličica svježeg papra, maslinovo ulje, maslac.
Priprema:
Oguliti batat i nasjeckati u trake, koje će izgledati poput pomfrita. Nećete ih međutim pržiti ili peći u pećnici, jer se radi o zdravijem obliku pripreme!
Namazati kalup za pečenje ili pekač maslacem, staviti u njega batate i dobro posoliti. Peći na 220 stupnjeva oko 40 minuta. Provjeriti, da li ne zagorijevaju.
Svinjski vrat pržiti sa svake strane pet minuta, da bi bio lijepo smeđ. Pržiti ih slobodno bez masti, ako imate kvalitetnu tavu. Dodati u tavu grančicu ružmarina, kako bi meso prožela mirisom.
Sastojci: 700 g batata, sol, maslinovo ulje, 5 grančica timijana
Priprema:
Oguliti batate i pripremiti lim za pečenje s papirom za pečenje. Na jednake komade narezani batat posložiti na lim za pečenje i posoliti.
Politi ih maslinovim uljem i dodati grančice timijana. Peći ih u vrućoj pećnici na 200 stupnjeva oko 30 minuta.
Sastojci: 700 g pečenih batata, 220 g glatkog brašna, 1 jaje, 1 JŽ maslinovog ulja 1 šalica svježeg lišća špinata, 1 šalica ovčjeg sira, 1 JŽ soli (JŽ-jušna žilica)
Priprema:
Očistiti batate i narezati na kockice, kuhati na pari dok ne omekšaju. Skuhane batate izgnječiti, dodati brašno i jaja. Od navedenog materijala pripremiti tijesto kao za knedle. Podijeliti tijesto na 4 dijela, svaki dio valjati u valjušak debljine oko 1 cm. Valjušak narezati na manje komade. Ove komade zatim vilicom spljoštiti sa obje strane.
Sastojci: 4 kriške kvalitetnog kozjeg sira, 480 grama slatkih batata, 480 g muškatne tikve, 1 zvjezdica anisa, ½ JŽ meda, 1 stabljika timijana, 0,05 litara bijelog vina, sol, mljeveni crni papar.
Postupak:
Batate i tikvicu izrezati na kockice veličine oko 1×1 cm. Popržiti i uliti vino, dodati timijan, anis, sol, papar i pirjati dok ne omekša. Na kraju dodati med. Kozji sir peći na kuhinjskom roštilju (ili pećnici sa funkcijom roštilja) dok ne dobije zlatnu boju.
U središte tanjura staviti batate i tikvicu, staviti sir na vrh i ukrasiti gustom redukcijom od aceta balsamica, koju je moguće kupiti gotovu. Poslužiti uz salatu.
Prijedlog:
Tko ne voli kozji sir, može ga zamijeniti bilo kojim komadom ribe ili mesa sa roštilja.
Sastojci:
500 g batata s narančastim mesom
1,2 I mlijeka
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
60 ml Amaretta
200 g gustina
4 dl biljnog vrhnja za šlag ili tučenog slatkog vrhnja
2 dl crne kave (jače)
50 ml ruma
1 pakovanje piškota
Priprema:
Batate ogulite, narežite na četvrtine i kuhajte 20-ak min. Ocijedite ih i propasirajte. Zakuhajte 1 I mlijeka, dodajte šećer, vanilin šećer i pire od batata te kuhajte 3 minute. Razmutite gustin u 2 dl mlijeka, dodajte ga u smjesu s batatom, dodajte Amaretto, stalno miješajući kako ne bi nastale grudice. Kuhajte 3-4 min. Maknite smjesu s vatre i ostavite je da se ohladi. Umutite vrhnje u čvrsti šlag, dodajte ga smjesi i dobro promiješajte kako bi smjesa bila ravnomjerna. U posudi smiješajte kavu i rum te u toj mješavini namočite piškote. U posudu za pečenje složite sloj piškota, tanji sloj kreme, sloj piškota i tanji sloj kreme.
Kolač posipajte čokoladom u prahu ili po njemu naribajte čokolade za kuhanje.
Sastojci:
720 g batata s narančastim mesom
2 I mlijeka
2 vanilin šećera
200 g šećera
2 pudinga u prahu s okusom vanilije, banane ili naranče
200 g gustina
2 listića bezbojne želatine
5 dl vrhnja za šlag (ili 2 šlaga u prahu) kore za krempitu
Priprema:
Neoguljene batate kuhajte oko 25 min., odnosno dok ne budu mekani kad ih probodete nožem. Ocijedite ih, ostavite da se malo ohlade, ogulite i propasirajte. Stavite želatinu u hladnu vodu da se namoči. U većem loncu zakuhajte mlijeko, dodajte šećer, vanilin šećer i pire od batata te dobro promiješajte. Kad smjesa zakipi, kuhajte je 2 – 3 min., stalno miješajući kako ne bi nastale grudice.
Umutite puding slijedeći upute proizvođača, s dodatkom 200 g gustina. Dodajte puding u smjesu s batatom. Kad smjesa zakipi, kuhajte je 4 – 5 min., stalno miješajući kako ne bi nastale grudice. Maknite smjesu s vatre, dodajte želatinu, smjesu dobro promiješajte i ostavite je da se ohladi. Umutite čvrsti šlag, dodajte ga smjesi s batatom i dobro je promiješajte. Na dno posude za pečenje kolača stavite koru, zatim kremu koju poravnajte nožem, te ponovno koru. Kad se krema ohladi, stavite kolač u hladnjak, gdje ga držite barem 2 sata.
Krempitu posipajte šećerom u prahu.
Prijedlog:
Umjesto navedenih pudinga možete upotrijebiti i puding s okusom čokolade, uz dodatak nekoliko rebara čokolade za kuhanje, naribane kore naranče i malo ruma. Kremu možete upotrijebiti i kao nadjev za princes krofne.
Sastojci:
400 g batata
1 I mlijeka
2 dl vode
kora 1 naranče, naribana
150 g šećera
1 vanilin šećer
125 g margarina
250 g griza
Priprema:
Batate ogulite, narežite na četvrtine i kuhajte 20-ak min. Ocijedite ih i propasirajte. Zakuhajte mlijeko, dodajte pire od batata, vodu, narančinu koru, šećer i vanilin šećer te kuhajte 2 min., stalno miješajući kako bi se rastvorile sve grudice. U tavi rastopite margarin, dodajte griz i pržite ga 6 – 7 min., stalno miješajući kako ne bi nastale grudice. Smiješajte obje smjese, kuhajte 3 min., odnosno dok se griz ne počne odvajati od posude. Izlijte smjesu u veliku posudu za pečenje kolača, poravnajte je s vlažnim nožem i ostavite da se ohladi. Kolač ukrasite tankim slojem Kraš ekspresa ili šlaga.
Sastojci:
700 g batata s narančastim mesom
1 žlica maslaca
2 režnja češnjaka, usitnjenog
1 I vode, ili povrtnog, kokošjeg ili goveđeg temeljca prstohvat kopra
4 žlice vrhnja za kuhanje
prstohvat đumbira, svježe ribanog ili u prahu sol i papar
malo bučinog ulja ili vrhnja za kuhanje
Priprema:
Batate ogulite, narežite na četvrtine i kuhajte 20-ak min. Ocijedite ih i propasirajte. Rastopite maslac i na njemu popržite češnjak. U kipuću vodu ili temeljac dodajte pire od batata, malo soli i kopar te kuhajte 3-4 min. Dodajte vrhnje za kuhanje, đumbir i malo papra te kuhajte još 1 min. Nakon što juhu ulijete u tanjur, dodajte žličicu bučinog ulja ili vrhnja za kuhanje.
Sastojci:
1 kg batata s bijelim mesom
5 žlica maslinovog ulja
3 režnja češnjaka, usitnjena 1 žličica kadulje, sušene prstohvat kopra, sušenog
1 žličica svježeg peršinovog lista, usitnjenog sol i papar
Priprema:
Batate ogulite, izrežite na kockice i malo posolite. Na maslinovom ulju popržite češnjak i kadulju, dodajte batat i pržite 3 – 4 min. Dodajte kopar i peršinov list te pržite još 1 – 2 min. Dodajte papra po želji. Poslužite kao prilog uz ribu ili lignje.
Sastojci:
500 g špageta
3 žlice maslinovog ulja
2 režnja češnjaka, usitnjena
2 žlice svježeg peršinovog lista, usitnjenog
200 g šampinjona, narezanih na kriške
150 g maslina bez koštica
1 žlica kapara
700 g batata s bijelim mesom, oguljenog i izrezanog na kockice
½ žličice bosiljka, sušenog/
1 dl bijelog vina
2,5 dl vrhnja za kuhanje
½ žličice metvice, sušene (po želji)
sol i papar
parmezan ili dimljeni sir, ribani
Priprema:
Stavite špagete da se kuhaju. U dubljoj tavi smiješajte maslinovo ulje, češnjak i peršinov list te na tom umaku pržite šampinjone 3 min. Dodajte batat i malo soli te pržite 3 min. Dodajte masline, kapare, bosiljak, 1 dl vina i vrhnje za kuhanje te kuhajte 2 min. Dodajte još malo soli, malo papra i metvicu. Špagete prelijte umakom i pospite parmezanom.
Sastojci:
500 g špageta
3 – 4 žlice maslinovog ulja
1 crveni luk, usitnjen
2 režnja češnjaka, usitnjena
100 g šunkarice, narezane na kockice
malo slanine, narezane na kockice
400 g batata, oguljenog i narezanog na kockice
250 ml vrhnja za kuhanje
¼ žličice kopra
1 žlica svježeg peršinovog lista,
usitnjenog prstohvat origana (po želji) sol i papar
parmezan ili dimljeni sir, ribani
Priprema:
Stavite špagete da se kuhaju. Na maslinovom ulju pržite crveni luk dok ne omekša. Dodajte češnjak, šunkaricu i slaninu te pirjajte 3 min. Dodajte batat i malo soli te pirjajte 7-8 min. Dodajte vrhnje za kuhanje, kopar, peršinov list, origano i malo papra te kuhajte 1 – 2 min. Špagete prelijte umakom i pospite sirom.
Sastojci:
320 g batata s narančastim mesom
40 g svježeg kvasca
5,5 dl mlijeka
1 kg brašna TIP 850
1 jaje
0,5 dl ulja
30 g soli
250 g maslaca
Priprema:
Neoguljeni batat kuhajte oko 20 min., odnosno dok ne bude mekan kad ga probodete nožem. Ocijedite ga, ostavite da se malo ohladi, ogulite i propasirajte. U mlijeku otopite kvasac, dodajte pire od batata, brašno, sol, ulje i jaje te zamijesite srednje tvrdo tijesto. Stavite tijesto na ravnu površinu i razvaljajte ga na debljinu od 0,5 cm. Desnu polovicu tijesta premažite maslacem i preklopite je lijevom polovicom. Razvaljajte tijesto u pravokutni oblik na debljinu od 0,5 cm. Preklopite srednju trećinu tijesta desnom, a potom i lijevom trećinom te ga ostavite da stoji oko 30 min. Razvaljajte tijesto u pravokutni oblik na debljinu od 0,5 cm. Izrežite tijesto na trakice širine 10 cm, a potom tra-kice izrežite na trokutiće.
Oblikujte kiflice. Ako želite, možete ih nadjenuti komadićem pršuta, šunke ili tvrdog sira. Ostavite kiflice da stoje oko 30 min. kako bi narasle. Uključite pećnicu na 200 °C i ostavite je da se zagrije. Lim za pečenje premažite s malo maslaca ili ulja, ili na njega stavite papir za pečenje. Složite kiflice na lim, poprskajte ih s malo vode i pecite 20 – 30 min. Izvadite kiflice iz pećnice, poprskajte ih s malo vode i po želji posolite.
Sastojci:
500 g svježeg kravljeg sira
kora 1 limuna, naribana
malo đumbira, sitno naribanog ili u prahu
malo ruma ili arome ruma
3-4 žlice šećera
2 jajeta
100 g grožđica
1 kg batata s narančastim mesom, krupnije nariban
kore za savijaču
Priprema:
U sir dodajte limunovu koru, đumbir, rum, šećer, jaja i grožđice. Dobro promiješajte. Dodajte batat i još jednom promiješajte. Uključite pećnicu na 200° C i ostavite je da se zagrije. Posudu za pečenje premažite tankim slojem ulja. Na dno posude stavite 3 kore, dodajte polovicu nadjeva, pokrijte ga s 3 kore, dodajte ostatak nadjeva i pokrijte ga s 3 kore te ih premažite tankim slojem ulja. Stavite savijaču u pećnicu i pecite je 30 min.
Sastojci:
320 g batata s narančastim mesom
2 dl krupnog kukuruznog brašna
3 dl pšeničnog brašna TIP 400
2 dl mlijeka
1 dl ulja
1 dl šećera
2 jajeta
sok od jedne naranče
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Priprema:
Batate ogulite, narežite na četvrtine i kuhajte 15-20 min. Ocijedite ih i propasirajte. Uključite pećnicu na 180 °C i ostavite je da se zagrije. Stavite sve sastojke u posudu i dobro ih promiješajte kako biste dobili žitku smjesu. Nauljite posudu za pečenje, u nju izlijte smjesu i poravnajte je nožem. Stavite smjesu u pećnicu i pecite je 40 min.
Prijedlog:
Prije nego što smjesu stavite peći, po njoj možete staviti svježe ili konzervirane višnje, trešnje ili polovice šljiva, ili manje nakupine pekmeza po vlastitom izboru. Pečenu proju možete posuti šećerom u prahu.
Vaše recepte nam šaljite e-mail: info@batat.hr ili putem kontakt obrasca.