Batat u svojoj osnovi sadrži 76 posto vode, 20.7 posto ugljikohidrata, 2 posto bjelančevina, a 1.3 posto otpada na ostale tvari. Njegova svojstva i vrijednosti se kao kod svake namirnice mijenjaju prilikom termičke obrade, ali u tom slučaju postoji jedna zanimljiva promjena.
Sirovi batat ima povećani udio škroba koji tijekom kuhanja ili pečenja prelazi u maltozu tj. sladni šećer pa se takvom obradom povećava sama slatkoća namirnice. Kod pitanja slatkoće obrađenog batata također nije zanemarivo da on sadrži manji dio glukoze, fruktoze te saharoze.
Od ostalih nutritivnih vrijednosti treba istaknuti vitamin A kojim je batat posebno obogaćen. Batat na 100 grama sadrži čak četiri puta više vitamina A od preporučene dnevne doze, a ima ga čak 1700 puta više nego u običnom krumpiru.
Beta karoten je spoj koji daje prepoznatljivi narančasti pigment, a on je zapravo provitamin tj. spoj koji se može preraditi u vitamin i na njega otpada najveći dio udjela vitamina A u batatu. Ostali vitamini koji se mogu naći u njemu su vitamin B6, C i E.
Veliku važnost ima i mineral kalij koji se u većim količinama nalazi u batatu i predstavlja elektrolit kojim se reguliraju mnogi procesi u ljudskom tijelu.
Učinci batata na zdravlje su višestruki. Batat pomaže u regeneraciji sluznice i kože. Beta karoten i njegov nusprodukt melanin (prirodni pigment crne tj. tamnosmeđe boje) u batatu posebno djeluju na očuvanje zdravlja kože, daju joj prirodnu boju te štite od UV zračenja. Beta karoten ima vrlo snažne učinke na vid i zdravlje očiju.
Batat na 100 grama sadrži samo 86 kalorija i jedna je od najboljih namirnica kada su u pitanju mršavljenje i održavanje tjelesne težine. On je često dio mnogih dijetalnih jelovnika, a posebno je pogodan za dijabetičare zbog niskog glikemijskog indeksa koji iznosi samo 17. Glikemijskim indeksom utvrđuje se koliko neka namirnica povisuje razinu glukoze u krvi i u tom segmentu batat slovi kao idealna prehrana.
Vitamin A i C u batatu snažno djeluju na zdravlje imunološkog sustava, dok njegovo bogatstvo vlaknima pruža izvrsnu prevenciju rizika od raka debelog crijeva.
Povećana vrijednost kalija pozitivno utječe na ukupni rad ljudskog organizma, a pogotovo na regulaciju funkcija mišićnog i živčanog sustava. Kalijem se isto tako regulira i snižava krvni tlak. Batat sadrži i fitosterole koji su vrlo važne kemikalije za smanjivanje razine kolesterola u krvi.
Važno je napomenuti kako je batat potrebno čuvati na temperaturi između 13 i 16 Celzijevih stupnjeva kako bi očuvao nutritivna svojstva i kako bi se spriječilo njegovo kvarenje. Iz tih razloga ne smije ga se smještati i čuvati u hladnjaku.
Batat s nešto dužim vremenom čuvanja može dozreti i postaje slađi jer se škrob mijenja u šećer. Kao namirnica se može pržiti, kuhati ili peći te se često koristi u kombinacijama ili kao prilog s ribom, mesom i ostalim povrćem.