Vitamin A i C u batatu snažno djeluju na zdravlje imunološkog sustava, dok njegovo bogatstvo vlaknima pruža izvrsnu prevenciju rizika od raka debelog crijeva.
Povećana vrijednost kalija pozitivno utječe na ukupni rad ljudskog organizma, a pogotovo na regulaciju funkcija mišićnog i živčanog sustava. Kalijem se isto tako regulira i snižava krvni tlak. Batat sadrži i fitosterole koji su vrlo važne kemikalije za smanjivanje razine kolesterola u krvi.
Važno je napomenuti kako je batat potrebno čuvati na temperaturi između 13 i 16 Celzijevih stupnjeva kako bi očuvao nutritivna svojstva i kako bi se spriječilo njegovo kvarenje. Iz tih razloga ne smije ga se smještati i čuvati u hladnjaku.
Batat s nešto dužim vremenom čuvanja može dozreti i postaje slađi jer se škrob mijenja u šećer. Kao namirnica se može pržiti, kuhati ili peći te se često koristi u kombinacijama ili kao prilog s ribom, mesom i ostalim povrćem.